сряда, 13 февруари 2013 г.

Из село Долни Томчевци и около него. 9-10 Февруари 2013г.


До Трявна отидох с влака в събота 6ч40м и в 11ч поех за селото през SOS селището, с. Скорците и с. Долни Томчевци, където заварих Евтим (дошъл още в петък) и където празнувахме рождения ден на Евтим и приятелката му Петя учила в Англия - 10.02 , във вилата – една от 20-25те къщи в селото - купена от баща му. Евтим готви рибена чорба и скариди а другото момче (което беше там заедно с едно момиче от София приятели по Холандска линия дето Евтим е работил като шофьор) опече шишчета пилешки и сланина в камината (приготвени от Петя).
Евтим от дълго време не пие алкохол, но останалите пийнахме червено винце.
В неделя се прибрах се от с. Долни Томчевци, като хванах червена маркировка (преди излизането в с. Скорците – на билото) през с Куманите 1ч. , после 3км до главния път покрай ЖП линията и Плачковска Река и 3км по пътя до Царева Ливада. После 1км по пътя за Габрово и се отбих на север по много тясно асвалтче (без табела) за с. Горни Върлища (няма го на картата). На билото пред първите къщи е Екопътеката Боженци-Дряновски Манастир (виж Екопътека Дряновски манастир - Боженци” или тук) на североизток и по нея се смъкнах по скалите над пещерата Бачо Киро (разгледах я 2лв)  и водослива в страхотни каньони на реките Плачковска и Андъка. Разгледах манастира (музея 2лв) където е заловен Бачо Киро след боевете през Априлското въстание и влака за Горна и Русе взех в 18ч.
В събота ходихме да напазаруват в Трявна и от 12ч до 15ч се помотахме по центъра на Трявна. Сега чета за Трявна по Интернет. Там е бил интерниран Петко Славейков от Стамболов и там единствения му син Пенчо измръзва на Пързалката и остава инвалид за цял живот. Умира в Италия където се лекува.
Центъра е единствения по запазен предосвобожденски ансамбъл в България. Аз посетих двете стари черкви. В едната Св Арахангел Михаил се говори за пренасяне мощите на Св. Иван Рилски (явно към Търново) около 1100г - та исках да си припомня историята.
Ангел Кънчев е роден там. Стои къщата на баща му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар