събота, 2 март 2013 г.

2013 посветен на Светите Мисионери Кирил и Методий!

Св. Св. Кирил и Методий "репатрирани"

Празничното настроение в Солун не е приключило. След честването на годишнината на неговото освобождаване, започва поредица от тържества посветени на  Солунците  "Св. Св. Кирил и Методий".
2013 е посветен на Светите мисионери Кирил и Методий най-ярките просветители на  славяните, по повод на 1150 години от началото на мисионерската им работа започнала през 963 г. сл. Хр. Известно е всеобщото признаване на светиите, тяхното почитане преклонението пред паметта им и извън православната църква, от католици, Лютеранската и Англиканската църква.

„Св. Св. Кирил и Методий " мозайка в двора на църквата в тяхна чест край крайбрежната улица „Александър Велики” в Солун


Поради тази причина, община на Солун планира голяма международна конференция, която ще се проведе най-вероятно през втората половина на 2013. Наред с конференцията, общината планира да организира изложба на реликви от времето на действие на двамата светци, която ще продължи най-малко до 2014 г. и ще бъде на турне в страни, където двете Солунски мисионери разпространяват християнството сред славяните на техния език - Сърбия и България, в дълбините на Русия.
Тема на тържествата ще бъде и откриването на статуя на двама мисионери подарена от Санкт Петербург.  Този дар към гръцкия град Солун от гърците живеещи в Санкт Петербург е изпълнен с много символизъм. Статуята на двамата светци ще бъдат поставени на брега на морето в Солун, близко до едноименния храм на авеню  «Александър Велики” . Целта на общината е откриването да се проведе на 11 май, ден в който се празнуват светиите в балканските страни.

Църквата "Св. св. Кирил и Методий" край крайбрежната улица „Александър Велики” в Солун


Контактите със гръцките представители от Санкт Петербург, начело с бизнесмен г-н Юрий Елинопонтио Саолиду, които се подържат от кмета на Солун, г-н Янис Ботари и заместник-кмет по културата и туризма, г-н С. Панга, са били винаги конструктивни и създават основа за по-нататъшни съвместни действия. Първите съвместни проекти се намират в общината на Солун и трябва само да се допълнят с  мероприятията по тържествата.
Общината е уверена, че тези усилия ще бъдат топло приети от гражданите на  Солун. Това ще бъде началото на засилен туристически интерес и за народите на Балканите, ще стопли  отношенията с изповядващите християнството хора в много славянски страни и ще бъде една друга витрина на монументалното и културно наследство на Солун.

Януари 15, 2013

Βασίλειος Χάδος


превод Google, Борис Старчев и Виктория Караника




4 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Обърнете внимание, всички държави вече се интересуват от представяне на всичко от което близките им и далечни съседи биха се заинтересували.
    12д00 Борис Старчев

    ОтговорИзтриване